Macbook Pro alebo panvička na vajíčka ?

Dva roky uplynuli a na hliníkovom plechu môjho macbooku sa dajú smažiť vajíčka so slaninkou. Rozhodol som sa preto, macbook „vyfúkať“ a prepastovať.

Odporúčal by som tento úkon urobiť každému, kto si na to trúfa, pretože ako som sa dočítal na rôznych fórach, teplovodivá pasta, ktorú používa jablko vo svojich produktoch je skôr sivé blato než substancia, ktorá by mala odvádzať teplo od procesora a grafického čipu a prenášať ho na tenučký pásik medi, s dvomi radiátormi.

Cela spodná strana macbooku je priskrutkovaná 10 skrutkami s hviezdicovou hlavou. Treba preto použiť správny nástroj. Po odskrutkovaní sa spodná platňa jednoducho oddelí. Pozor však na to, že dve skrutky majú asi o 2 závity viac ako zvyšných osem, a preto sú cca o 2 mm dlhšie. (Skrutky treba vrátiť do správnych dier.)

Samotná „heatpipe“ je priskrutkovaná skrutkami s krížovou hlavičkami a napnutá dvomi plieškami nad procesorom. S jej odmontovaním by nemal byť žiadny problém.

Samotný postup čistenia nie je potrebné nejak zvlášť opisovať.

Na odstránenie prachu je ideálne použiť stlačený vzduch a mäkkú kefku, určite nie vysávač, na starú pastu alkohol, vatové tyčinky a kozmetické tampóny.

Samozrejme na pekne vyčistenú plochu procesora, prípadne čipu grafiky treba naniesť primerané množstvo pasty novej. Ja som použil MX4.

Ešte dôležitá vec… Skrutky, ktoré používa Apple na šasi macbooku sú vyrobené asi z toho najmäkšieho hliníka aký som kedy videl a držal v ruke. Znovu zasktrutkovať skrutky spať bez poškodenia skrutiek je takmer nemožné.

Na 2k+ eurovom notebooku by som teda očakával niečo oveľa kvalitnejšie.

Na druhej strane, ľudia dnes berú notebooky ako „spotrebák“, hlavne tí, ktorí majú na ovocinárske produkty. Filozofia Apple znova nesklamala … načo použiť skrutky oceľové, keď v číne vyrobia o „haliere“ lacnejšie skrutky zinkové, či hliníkové. Bežný smrteľník s nimi asi aj tak nikdy nič robiť nebude, a o 2-5 rokov si aj tak kúpi macbook nový.

Koniec koncov, tých afér so zlomenými skrutkami má Apple za sebou už niekoľko a stále sa nepoučil.

Ale aby som bol aj pozitívny, dôležité je, že som dokázal stiahnuť priemerné teploty v záťaži o 10 – 20 stupňov.